Vind het knelpunt binnen een organisatie via organisatieopstellingen

Je hebt in het leven te maken met constante uitbreidingen van hetzelfde. Dit wordt ook wel aangeduid met termen als micro en macro. Als je bijvoorbeeld het oog van heel dichtbij bekijkt (micro), dan zie je dat dit heel erg veel lijkt op een foto van het universum (macro). Dit is een visuele vergelijking, maar je hebt ook heel veel functionele toepassingen waarbij er vergelijkbare zaken gebeuren op micro en macro niveau. Als je lichaam bijvoorbeeld ergens een pijntje heeft, dan is er vaak een knelpunt dat deze pijn veroorzaakt. De dokter kan het knelpunt lokaliseren en vervolgens verhelpen. Een niveau hoger heb je te maken met de interactie van het lichaam of de geest (hersenen) met de buitenwereld. Dit kan fysieke stress veroorzaken en psychische problemen. De knelpunten kunnen door een psycholoog of psychiater gelokaliseerd worden en vervolgens kan men proberen om de knelpunten te verhelpen. Als we nog een stapje hoger gaan, dan hebben we te maken met de mens met zijn lichaam en geest in een context waarin hij samenwerkt met vele andere mensen. Op je werk heb je bijvoorbeeld te maken met een groepsdynamiek en ook in deze dynamiek kunnen er weer knelpunten ontstaan. Deze kunnen vervolgens een effect hebben op de geest (onzekerheid) en het lichaam (stress). Vervolgens kunnen die zaken weer invloed hebben op de groepsdynamiek. Iemand die onzeker is en stress ervaart zal zich anders gedragen in een groep, dan iemand die zich zeker voelt en geen last heeft van stress. Omdat het in een groep lastig is om precies de knelpunten te vinden waardoor het groepsproces gefrustreerd wordt, kun je gebruik maken van organisatieopstellingen. Organisatieopstellingen zijn een soort simulaties van de interacties tussen groepen mensen. Deze simulaties kunnen vervolgens worden gebruikt om te zien waar het nu precies misgaat binnen een organisatie waar mensen met elkaar moeten samenwerken. Een dergelijke techniek waarbij gebruik wordt gemaakt van organisatieopstellingen is beduidend effectiever dan consultancy. Dit komt doordat de knelpunten direct zichtbaar worden tijdens de organisatieopstellingen. Door het te zien en door de vinger op de zere plek te leggen is het veel makkelijker om er actief wat aan te doen. Consultancy is veel meer gericht op cijfers en berekeningen. Als manager kijk je misschien teveel naar de haalbaarheid van doelen en als deze doelen niet worden gehaald, dan ligt de oorzaak misschien meer aan de manier waarop een groep functioneert. Een bottum up benadering is dan ook veel beter. Begin bij de mensen, de groepsdynamieken en werk vandaar uit omhoog naar de organisatie als geheel en de bijbehorende doelen. Dit is precies waar de focus op ligt bij organisatieopstellingen. Dit is dan ook vele malen effectiever dan een top down benadering.

De toepassingen van organisatieopstellingen

Delphia biedt verschillende organisatieopstellingen aan. Je kunt bij Delphia dus terecht als je een probleem ervaart binnen je organisatie en als je vermoedt dat het probleem ontstaat door de groepsdynamiek. Organisatieopstellingen kunnen in heel veel uiteenlopende situaties worden toegepast. Het is ook zeker niet zo dat je organisatieoptellingen alleen maar kunt gebruiken als er iets mis is binnen een organisatie. De organisatieopstellingen kunnen bijvoorbeeld ook gebruikt worden om zaken die goed zijn te verbeteren. Hieronder vind je een korte lijst met situaties waarbij organisatieopstellingen effectief kunnen zijn.

  • Bedrijfsmoeilijkheden oplossen
  • Aanpassen van marktveranderingen
  • Inzicht geven in de juiste beleidskeuzes
  • Bedrijfsprocessen maximaliseren

Voor meer informatie kun je contact opnemen

Mocht je meer willen weten over organisatieopstellingen, dan kun je altijd even contact opnemen. Op de website van delphia.be vind je een contact formulier waarmee je direct met de coach Peter van Ceanegem contact op kunt nemen.